Trygg arbetsmiljö

Det finns många frågetecken angående arbetsmiljön i Sverige. Många anställda vet inte hur stort ansvar arbetsgivaren har eller vad man har rätt att kräva och inte. 

Terminalglasögon

Om du sitter framför datorn mer än en timme om dagen har du rätt att få en undersökning bekostad av företaget. Om det framkommer att du behöver skärmglasögon ska även arbetsgivaren betala dessa. Dock brukar arbetsgivaren redan ha avtal med en optiker så du kan inte välja vem du ska göra undersökning hos. De får också sätta ett maxtak på hur mycket glasögonen får kosta.

Hörselskydd

Om du arbetar på fabrik eller i en högljudd nivå är det arbetsgivaren uppgift att skydda din hörsel under arbetstimmarna. I många fall får du hörselkåpor att använda men om dessa är tung, klumpiga eller i dåligt skicka kan du även ansöka om att få hörselproppar. Det går till och med att göra formgjutna hörselskydd på exempelvis det här företaget. Du har rätt till hörselskydd om bullernivån på arbetsplatsen är över 80 dB. Du har också rätt att får prova olika skydd tills du hittar ett som passar dig, håller tätt och sitter bekvämt.

Kläder

Inom många yrken tillkommer en uniform eller arbetskläder som är lämpade för ditt jobb. Det kan vara fodrade, slittåliga byxor för utomhusarbete eller skjorta och slips medan du kör bussen. Du har rätt till personlig skyddsutrustning om dina arbetsuppgifter kräver detta: det kan vara allt mellan överfallslarm till säkerhetssele och hårdhjälm. Arbetar du med kemikalier eller på platsen med infektions- och smittorisk är kravet extremt högt. Vilken utrustning som behövs ska klarläggas av arbetsgivaren men du som utför uppgiften har också en skyldighet att rapportera när något fattas eller när du behöver ta onödiga risker i jobbet.