Svensk design och svenska material

ikea möblerSkandinavien och Sverige har en lång historia när det kommer till design. Långt innan webbdesignens uppkomst så var Sverige engagerade i designen av möbler, kläder och byggnader. Hur kan man då ta lärdom av de tidigare Svenska jättarna även när det kommer till webbdesign?

Svenska material

Ett sätt att dra inspiration av tidig Svensk design är att titta på vilka material som använts. Man kan använda sig av texturer från träslag som björk, ek och furu direkt i sin design.Det material som kanske sticker ut mest är dock den svenska kolmårdsmarmorn. En marmor som har använts i många kända svenska landmärken. Bland annat kungliga operan och drottning holms slott har golv i material. Med sitt spräckliga gröna utseende är de enligt många en av de vackraste naturstenarna i världen.Även om rena texturer av dessa material inte är speciellt vanligt i modern webbdesign så kan färgkartor inspirerade av dessa material många gånger vara en bra startpunkt för en design.

Svenska möbler

När man tänker svensk möbeldesign så hoppar nog de flestas tankar först till IKEA. Många av dess möbler finns i så gott som var hem. Billys bokhylla sägs säljas i ungefär ett exemplar var tionde sekund och även hyllserien Kallax (tidigare expidit) blev med sina kvadratiska hyllplan snabbt en hit bland så väl skivsamlare som vanligt folk. Båda möblerna sticker ut och inspirera med sina rena linjer och minimalistiska design (samt sitt pris).Men att bara fokusera på Ikea vore inte rättvist mot alla andra otroligt varumärken och designers. Många gånger så är det andra designers som skapat de nyskapande designer som Ikea sedan inspirerats av.Carl Malmsten är en av tidernas mest framstående möbeldesigners. Många av hans verk säljs fortfarande och passar minst lika bra in i ett hem idag som de gjorde när de släpptes.